2011年10月21日星期五

kek batik


还记得我第一次做这kek  Batik是我家一位马来邻居教我做,他问我有没有吃过 砂拉越kek  Batik?那时候的我就傻傻问这他APA ITU?他笑这和我说这是砂拉越小吃在MELAKA是很少有。然后他就问我想不想要学这小吃,我心想反正对我来说是一个很陌生的名字为了想知道这个Kek Batik的口感就只好学做看看自己动手做咯。
第一次吃
还真的不错吃呢,


哎哟!我也不会形容啦
想知道是什么口感的姐妹们
只好自己做咯
嘻嘻




砂拉越巴迪蛋糕,Bahan-bahan:

250g@satu paket biskut merie
200g@satu peket milo (*akak guna serbuk koko Van Houten)
397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin (*akak letak 1 tin kecil)
4 biji telur A
1sk esen vanilla
150g butter @ 2/3 cawan

Cara-cara:

Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
Keluarkan dan potong. Hidangkan.